HTML

Gödöllő, Röges utca

Gödöllő, Röges utca. A Röges városrész "fő" utcája. Főutca. Szószerint.

Friss topikok

  • judit1: Ez is valami de gyakrabban kellene ellenőrzést végezniük az utcában ahhoz,hogy a rögest elkerülő ú... (2010.04.07. 14:29) Traffipax hírek

Linkblog

2010.04.05. 22:58 M3 János

A jogszabály a Röges utcaiak érdekét védi

 Vita, érdekellentét esetén előkerülnek jogszabályok, amelyek segíthetik az eligazodást. Botcsinálta jogértelmezőként én is találtam egyet:
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről. Ugye a Röges utca 1997-ben jórészt földes út volt, így minden kétséget kizáróan ezen jogszabály alapján lehetett volna megváltoztatni státuszát lakóútról gyűjtőútra. Ugyanis a rendelet 3. § (3)  bekezdése előírja, hogy mely esetekben ( a gyűjtőút is idetartozik ) köteles az illetékes a településszerkezeti tervet módosítani.
(3) A településszerkezeti terv kötelező alátámasztó szakági munkarésze:
1. a tájrendezési,
2. a környezetalakítási (a külön jogszabály szerinti környezeti értékelésnek is megfelelő tartalommal),
3. a közlekedési (az országos közutak és a helyi fő- és gyűjtőutak hálózata, csomópontjai és keresztmetszetei)
Most persze bárki gondolhatja, hogy lakóútból gyűjtőutat tervezni csak elhatározás kérdése, az érdekeinkre legyintőknek most mégis rossz hírrel szolgálok: ez nem így van, hiszen az idézett jogszabály erről is rendelkezik:
26. § (2) A közutak, vasutak elhelyezése céljára - más jogszabályi előírás, illetőleg elfogadott helyi építési szabályzat és szabályozásiterv hiányában - legalább a következő szélességű építési területet kell biztosítani:

     1. gyorsforgalmi utak (autópálya, autóút) esetén    60 m,
     2. főutak esetén    40 m,
     3. országos mellékutak esetén    30 m,
     4. helyi gyűjtőutak esetén    22 m.
Már pedig a Röges utca nincs 22 méter széles, talán átlagban 15 méter, de néhol még 10 méter sincs a szembenlévő telekhatárok közötti távolság. Vajon kinek az érdeke, hogy a Röges utca gyűjtőúttá minősítve tehermentesítő elkerülő útja legyen a Dózsa György útnak? Vajon az elmúlt évek tapasztalata alapján érdemes, értelmes dolog ezt fentartani?
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rogesutca.blog.hu/api/trackback/id/tr811897547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása